Betaltjänst?

Feedback Forum Frågor och synpunkter Betaltjänst?

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Jens 4 veckor sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #8360 Svar

  Jens

  Först och främst, tack för en fin tjänst!

  Har det vid något stadium övervägts om åtkomst hemifrån till upphovsrättsskyddat material kan möjliggöras genom en betaltjänst för privatpersoner? Antagligen är det bara en bråkdel av de potentiella användarna som har möjlighet att utnyttja tjänsten så mycket man egentligen önskar, och på samma sätt som olika bibliotek runt om i landet kan köpa in tjänsten kunde kanske allmänheten också göra det, fast under enanvändarlicens? Tror kanske heller inte att upphovsrättsorganisationen som ni förhandlat med skulle vara helt avigt inställda till en sådan lösning?

  Det skulle ju dessutom kunna möjliggöra kapital för att vidareutveckla tjänsten och scanna in mer och mer material, samtidigt som den fortfarande är fritt tillgänglig för besökare på KB och diverse andra bibliotek…

  #8364 Svar

  jonahl
  Forumledare

  Hej.

  Tack för uppmuntrande ord.

  Att nå ut till fler med tjänsten är viktigt ut flera aspekter och KB har tagit ett steg i den vägen i och med avtalet med Bonus Copyright Access.

  Hur läget kommer att se ut om några år vågar jag inte sia om, men i nuläget är förslaget som du skissar på inte aktuellt.

  Visst är vi i behov av att uveckla tjänsten samtidigt som all finansiering för retrospektiv tidningsdigitalisering måste hämtas utifrån.
  Med andra ord så behövs ekonomiska medel för att säkerställa tjänstens framtid och tillväxt.
  Å andra sidan ska inte KB konkurrera med privata aktörer som visar samma material, som exempelvis DN och Schibstedt.

  Det är ett ganska knepigt läge, men förhoppningsvis kommer KB att nå ut till betydligt fler användare på några års sikt.
  Det är i alla fall ambitionen.

  Jonas Ahlberg

  #8366 Svar

  Jens

  Jag förstår, och jag förstår komplexiteten med privata aktörer med samma material.

  På sikt tror jag att även de skulle kunna bli tillfreds med någon sorts Spotifymodell för ersättning, även om de tillhandahåller samma material som en (relativt liten?) del av sina prenumerationspaket.

  Låter lovande i alla fall att det finns någon sorts målsättning att nå ut till fler 🙂

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
Svar till: Betaltjänst?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">