Copyright på öppet material

Feedback Forum Frågor och synpunkter Copyright på öppet material

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14204 Svara
  Ingvar Nore
  Gäst

  Hej, vad gäller för tillgängliga ”öppna” äldre tidningsartiklar. Är det KB som äger dessa eller respektive tidning? Kan jag använda dessa i en släktbok som jag skriver utan att fråga om lov? Den artikel som jag är intresserad av är publicerad 1896.
  mvh Ingvar

  #14206 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  Alla tidningsartiklar som är publicerade till och med 1906-12-31 är upphovsrättsfria och kan användas utan att fråga om lov.

  Jonas Ahlberg

  #14209 Svara
  N. N.
  Gäst

  Nej, alla tidningsartiklar som är publicerade till och med 1906-12-31 är inte upphovsrättsfria. Vad som är upphovsrättsfritt styrs av upphovsrättslagen — och enbart av upphovsrättslagen — och i den finns ingen gräns av den typen.

  När det gäller tidningsmaterial är det i huvudsak tre olika gränser som är relevanta för upphovsrätten. För textmaterial för vilket man med rimliga efterforskningar kan identifiera upphovsmannen till gäller att det är upphovsrättsskyddat i 70–71 år efter upphovsmannens död. För anonymt textmaterial gäller att det är upphovsrättsskyddat i 70–71 år efter att det offentliggjorts. För fotografiska bilder gäller vanligtvis att de är upphovsrättsskyddade i 50–51 år efter att fotografiet togs, med undantag för huvudsakligen vissa konstnärliga fotografiska bilder av en identifierbar fotograf, för vilka gränsen är 70–71 år efter fotografens död.

  Eftersom äldre tidningsmaterial ofta är anonymt så finns det i skrivande stund ganska mycket tidningsmaterial ända fram till och med 1951 som inte längre är upphovsrättsskyddat, och detsamma gäller nästan alla fotografiska bilder som tryckts i tidningar ända fram till och med 1971. Å andra sidan finns det fortfarande även en del tidningsmaterial från 1800-talet som fortfarande är upphovsrättsskyddat.

  Att KB har valt en viss tidsgräns för vilket tidningsmaterial de ska tillgängliggöra fritt över nätet påverkar inte materialets upphovsrättsliga status, liksom inte heller eventuella avtalslicenser gör det.

  Det finns material på KB:s sida ”Svenska dagstidningar” som är fritt tillgängligt på nätet trots att det är upphovsrättsskyddat.

  Journalisten Anna von Zweigbergk arbetade bland annat på Aftonbladet och Dagens Nyheter i slutet av 1800-talet. På sidan ”Svenska dagstidningar” finns material som hon har skrivet fritt tillgängligt. Zweigbergk dog 1952 och alla mer omfattande artiklar som går att identifiera som skrivna av henne kommer, enligt den nuvarande upphovsrättslagen, att vara upphovsrättsskyddade till och med 31 december 2022.

  Det är inte nödvändigtvis olagligt att tillgängliggöra material som är upphovsrättsskyddat. Det finns olika situationer då man får göra det. Rättsinnehavaren kan till exempel ha givit någon (eller till och med alla) en licens att få sprida materialet. Huruvida KB har rätt att göra Anna von Zweigbergks artiklar fritt tillgängliga över nätet har jag ingen kännedom om (men jag skulle tro att de har en avtalslicens som ger dem den rätten), men i vilket fall som helst är artiklarna i skrivande stund fortfarande upphovsrättsskyddade.

  I det här forumet finns en informationstråd med rubriken ”Upphovsrätt” (som i skrivande stund senast uppdaterades 2021-06-14) som innehåller fler felaktiga och otydliga påståenden om upphovsrätt. Där står det bland annat att »Det fria materialet flyttas fram med en dag varje dygn.« Det tycks syfta på att KB tidigare flyttade fram gränsen varje dag för vilket material de gjorde fritt tillgängligt på nätet. En sådan policy är dock helt ologiskt ur upphovsrättslig synvinkel, eftersom den mängd material som inte längre är upphovsrättsskyddad inte utökas varje dag, utan endast 1 januari varje år.

  KB:s lättsinniga inställning till upphovsrättslagen har även burit frukt utanför Humlegården. I en artikel i Upsala Nya Tidning 17 december 2018 får man till exempel veta att ”Tidningar som är äldre än 115 år är upphovsrättsfria”. Liknande falska påståenden förekom även i flera andra tidningar samma år.

  För att inte vilseleda folk bör ni förändra ert språkbruk och vara mer tydliga med att det inte finns någon garanti för att det material ni gör fritt tillgängligt inte är upphovsrättsskyddat.

  #14217 Svara
  Ingvar Nore
  Gäst

  Tack för svar båda två. NNs svar är väldigt informativt men jag anser att en anonym signatur är svårare att ta till sig.
  / Ingvar

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
Svar till: Svar #14206 i Copyright på öppet material
Information om dig:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">