Diagrammet över sökträffarna

Feedback Forum Frågor och synpunkter Diagrammet över sökträffarna

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14277 Svara
  Lars Aronsson
  Gäst

  När man söker får man ett diagram som visar hur träffarna fördelar sig på olika årgångar. Det är utmärkt. Men ibland är man intresserad av hur vanligt ett ord har varit under vissa år, och då störs diagrammet av att man får många träffar på ett år där mycket finns digitaliserat. Det vore önskvärt att kunna välja att normalisera diagrammet efter textmassans storlek (antal ord eller bytes) för respektive år.

  Exempel: Jag vill veta när orden Peking eller Beijing användes. Vid sökning på endera ordet får man en jättestor puckel på 2014 för båda orden. Den puckeln kan ju inte bero på att Kinas huvudstad var väldigt omskriven just det året, utan beror väl på att det finns mycket digitalt material för just 2014.

  #14278 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  I en perfekt värld hade hela KB:s samling av dagstidningar varit digitalt tillgängliga i Svenska dagstidningar, men vi är en dryg miljard kronor och 130 miljoner sidor ifrån målet i detta nu.

  Hela tidningsutbudet från och med 2014 finns tillgängligt i tjänsten, men endast ett mindre urval tidningar dessförinnan. År 2014 gör man en sökning i 306 olika tidningstitlar, men 10 år tidigare finns endast 5 titlar att söka i. Denna snedfördelning gör att sökresultatet i den typen av sökningar som du nämner blir missvisande.

  Om man först gör sin sökning och sedan väljer en tidningar som är digitaliserad i sin helhet (DN, SvD, AB m fl) så får man i alla fall en sannare bild av olika ords utveckling.

  Jonas Ahlberg

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Svar #14278 i Diagrammet över sökträffarna
Information om dig:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">