Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Feedback Forum Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Kent Zetterberg 2 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #39 Svar

  jonahl
  Forumledare

  Uppdaterad 2021-05-11

  Detta är grundläggande information om tjänsten Svenska dagstidningar. Har du frågor och synpunkter eller vill rapportera en bugg? Skriv inga kommentarer i den här tråden! Vänligen använd istället trådarna under ”Forum” Buggar, Frågor och synpunkter, FAQ för anslutna organisationer – avtal och administration, FAQ för anslutna organisationer – teknik och anslutning

  KB och Riksarkivet har erhållit en donation på 45 miljoner kronor från Arcadia, en forskningsstiftelse grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Ändamålet är att digitalisera hela KB:s bestånd av upphovsrättsfria dagstidningar.

  Projektet startade den 1/9 2018 och blir färdigt den 31/8 2023. Då kommer samtliga svenska dagstidningar i KB:s samlingar fram till och med utgivningsåret 1906 att vara digitaliserade och fritt tillgängliga i Svenska dagstidningar.

  KB:s samling med upphovsrättsfria dagstidningar uppskattas till cirka 1 400 titlar: allt från stora sjudagarstidningar till tidningar som endast utkom med ett nummer för att sen försvinna, samt många varianter däremellan.

  För att uppnå ett optimalt digitaliseringsflöde så kommer tidningar med olika format att skannas parallellt. Samtidigt så kräver den stora mängden titlar att det digitaliseras uppemot 300 titlar för vart och ett av de fem projektåren.

  Vi kommer således att för varje projektår blanda stora kända titlar med betydligt mer obskyra dito och även ha en spridning på de tidsepoker som digitaliseras.

  Angående den regionala spridningen så kommer vi inte att beta av tidningar alfabetiskt efter titel eller ort. Det blir i stället en blandning med dagstidningar från olika regioner och tidsåldrar inom det upphovsrättsfria spannet.

  Liksom samtliga digitaliseringsprojekt av dagstidningar från 2010 och framåt så är detta ett samarbete mellan KB och Riksarkivet/DIT.  10 leveranser med dagstidningar har nu skickats upp till DIT för digitalisering. Det rör sig om 1 157 tidningstitlar och cirka 3 200 000 sidor.

  De digitaliserade tidningsnumren kommer sedan att levereras löpande till KB där de dagligen laddas upp i tjänsten Svenska dagstidningar.

  De första digitaliserade tidningsnumren gjordes tillgängliga i Svenska dagstidningar den 15/10 2018. Därefter kommer tjänsten under de kommande fem åren att kontinuerligt fyllas på med nya upphovsrättsfria titlar.

  Gå in på sidorna nedan för att läsa mer om svenska historiska dagstidningar och om projektets framskridande

  Dagstidningar före 1900:

  http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/

  Dagstidningar efter 1900:

  http://tidning.kb.se/nld/nld/nlnav

  Lista på de dagstidningar som kommer att digitaliseras under det närmaste halvåret. Lev. 1-8 är helt klara, med undantag för årgångar före 1850, där digitaliseringen beräknas vara slutförd under tredje kvartalet 2021. Lev. 9 är inne på sluttampen och beräknas vara helt klar under kvartal 2 2021. Lev. 10 påbörjas i mars 2021 och beräknas vara klar i slutet av oktober 2021.

  Retro_titlar_leverans 1-10

  Vid frågor kring projektet kontakta projektledare Jonas Ahlberg ”jonas.ahlberg[at]kb.se

  #7561 Svar

  Mats Borgs

  Hej!
  Måste först berömma det storartade jobb ni gör med att skanna in och publicera gamla dagstidningar.

  Finns det någon ungefärlig tidplan för Borlänge Tidning?

  Med vänlig hälsning
  Mats Borgs

  #11517 Svar

  Kent Zetterberg

  Bravo, KB ! 2022 skall digitaliserade tidningar 1734 – 1906 vara klara. Håller tidsplanen ? Sverige har verkligen en stolt presshistoria och svenska folket var tidigt tidningsläsande med en hög läskunnighet. det betydde myucket för demokratins genombrott.Jag har använt svenska tidningar i hela mitt forskarliv sen 1967, är nu professor emeritus SUm FHS, Har varit chef
  Sveriges Pressarkiv 1986-90, skrivit en del om presshistoria, varit med och startat DEN SVENSKA PRESSEN S HISTORIA del 1-4 , som blev ett praktverk mm. LYCKA TILL KB med fortsättningen !

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
Svar till: Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">