Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Feedback Forum Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Mats Borgs 1 år sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #39 Svar

  jonahl
  Forumledare

  Senast uppdaterad 2020-10-08

  Detta är en ren informationstråd och inte menad som en kommunikationskanal med tjänsten användare. För frågor, synpunkter, buggrapportering och annat, var vänlig och använd trådarna under ”Forum”: Buggar, Frågor och synpunkter, FAQ för anslutna organisationer – avtal och administration, FAQ för anslutna organisationer – teknik och anslutning

  KB och Riksarkivet har erhållit en donation på 30 miljoner kronor från Arcadia, en forskningsstiftelse grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Ändamålet är att digitalisera hela KB:s bestånd av upphovsrättsfria dagstidningar.

  Arbetet kommer att löpa från den 7/9 2018 och fyra år framåt och slutmålet är att digitalisera samtliga svenska dagstidningar som finns i KB:s samlingar fram till och med utgivningsåret 1906.

  Tidningar äldre än 115 år är upphovrättsfria, vilket i år innebär tidningar utgivna fram till och med 1905. När projektet slutförs 2022 kommer det upphovsrättsfria materialet att sträcka sig fram till och med 1906.

  KB:s samling med upphovsrättsfria dagstidningar uppskattas till cirka 1 400 titlar: allt från stora sjudagarstidningar till tidningar som endast utkom med ett nummer för att sen försvinna, samt många varianter däremellan.

  För att uppnå ett optimalt digitaliseringsflöde så kommer tidningar med olika format att skannas parallellt. Samtidigt så kräver den stora mängden titlar att det digitaliseras minst 350 titlar för vart och ett av de fyra projektåren.

  Vi kommer således att för varje projektår blanda stora kända titlar med betydligt mer obskyra dito och även ha en spridning på de tidsepoker som digitaliseras.

  Angående den regionala spridningen så kommer vi inte att beta av tidningar alfabetiskt efter titel eller ort. Det blir i stället en blandning med dagstidningar från olika regioner och tidsåldrar inom det upphovsrättsfria spannet.

  Liksom samtliga digitaliseringsprojekt av dagstidningar från 2010 och framåt så är detta ett samarbete mellan KB och Riksarkivet/DIT.  Åtta leveranser med dagstidningar har nu skickats upp till DIT för digitalisering. Det rör sig om 882 tidningstitlar och cirka 2 490 000 sidor.

  De digitaliserade tidningsnumren kommer sedan att levereras löpande till KB där de dagligen laddas upp i tjänsten Svenska dagstidningar.

  De första digitaliserade tidningsnumren gjordes tillgängliga i Svenska dagstidningar den 15/10 2018. Därefter kommer tjänsten under de kommande fyra åren att kontinuerligt fyllas på med nya upphovsrättsfria titlar.

  Gå in på sidorna nedan för att läsa mer om svenska historiska dagstidningar och om projektets framskridande

  Dagstidningar före 1900:

  http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/

  Dagstidningar efter 1900:

  http://tidning.kb.se/nld/nld/nlnav

  Lista på de dagstidningar som kommer att digitaliseras under det närmaste halvåret. Lev. 1-7 är helt klara sånär som på enstaka reklamationer. Digitalisering av lev. 8 påbörjas andra veckan i oktober 2020 och beräknas fortgå till och med mars 2020, med undantag för årgångar före 1850, där digitaliseringen beräknas vara slutförd under tredje kvartalet 2021.
  Retro_titlar_leverans 1-8

  Vid frågor kring projektet kontakta projektledare Jonas Ahlberg ”jonas.ahlberg[at]kb.se

  #7561 Svar

  Mats Borgs

  Hej!
  Måste först berömma det storartade jobb ni gör med att skanna in och publicera gamla dagstidningar.

  Finns det någon ungefärlig tidplan för Borlänge Tidning?

  Med vänlig hälsning
  Mats Borgs

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">