Användarregler och upphovsrätt

Feedback Forum Information Användarregler och upphovsrätt

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16025
  jonahl
  Keymaster

  Användarregler

  Tjänsten Svenska tidningar får endast användas genom det avsedda gränssnittet och genom de funktioner som gränssnittet erbjuder. Detta innebär bland annat att tidningssidor endast går att ladda ned en åt gången. Användare som kringgår detta kommer att stängas av för att skydda övriga användares möjligheter att använda tjänsten.

  Upphovsrätt

  Upphovsrätten gäller 70 år efter upphovspersonens död, men då en tidning består av artiklar och fotografier från en stor mängd upphovspersoner har KB ingen möjlighet att i detalj granska när upphovsrätten för varje specifik artikel upphör. KB har räknat på olika scenarier för vad detta betyder för vad som kan göras fritt tillgängligt, där vi bland annat tagit hänsyn till förväntad återstående livslängd för författarna efter publiceringen. Baserat på detta har KB tagit ett policybeslut att fritt i tidningsgränssnittet tillhandahålla tidningar idag fram till 1924 enligt en rullande modell där material successivt blir tillgängligt. Tidningar som är nyare får man endast se och söka i hos KB eller på de bibliotek som har tillgång till den fulla tidningstjänsten.

  Vi vill gärna att den som har vetskap om att artiklar vi gör tillgängliga fortfarande är skyddade kontaktar oss så att vi kan bedöma dem och vidta åtgärder.

  Det är den som använder materialet och vill sprida det vidare som ansvarar för att ta reda på om materialet är upphovsrättsligt skyddat och att få godkännande att sprida det.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Ämnet ”Användarregler och upphovsrätt” är stängt för nya svar.