Digitalisering av landsorten

Feedback Forum Frågor och synpunkter Digitalisering av landsorten

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  jonahl 1 år sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #10384 Svar

    Anders Carlsson

    Digitaliseringen av dagstidningar är oerhört viktigt och välkommet. För mitt avhandlingsarbete (svensk musikhistoria) fick jag lägga ca 4-6 månader heltid på att veva mikrofilm; med dagens teknik hade detta gått på högst räknat en månad.
    Men det är mycket kvar att digitalisera, det har nog alla stor förståelse för, men det blir lite stötande när man märker att huvudstaden alltid prioriterar sig själv så som sker med digitaliseringen. Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen är helt digitaliserade medan Göteborgs-Posten och Göteborg Handels- och Sjöfarts-Tidning har ett stort hål mellan 1906 och 1965.
    Tacksam om ni också kan se landsorten och inte bara huvudstaden.
    Vänligen, Anders Carlsson

    #10390 Svar

    jonahl
    Forumledare

    Hej.

    KB saknar ekonomiska medel för retrospektiv tidningsdigitalisering.

    Vi är alltså helt beroende av externa pengar för att det ska bli någon tidningsdigitalisering av äldre tidningar överhuvudtaget.

    Den enda finansiering som finns är för digitalisering av den årliga löpande tidningsutgivningen från och med 2014 och framåt, där samtliga landets dagstidningar är representerade.

    Anledningen till den kraftiga övervikten av Stockholmstidningar från 1907 och framåt beror på finansiering från Schibsted och Dagens nyheter och hålet mellan 1907 och 1965 för GHT och GP beror på att VR finansierade digitalisering av tidningarna för perioden 1965-2000, men inte mer.

    Vi har haft flertalet kontakter med ansvariga för landsortspressen, men hittills har tyvärr ingen av dessa haft råd med digitalisering.

    Landsorten är jätteviktig och när KB för tre år sedan lyckades lägga undan drygt tre miljoner kronor av egna medel för tidningsdigitalisering, så var det just landsortstidningar som valdes. I ett pågående Arcadiafinansierat projekt håller samtliga tidningar fram till och med 1906 på att digitaliseras. Just betoningen på landsortspressens betydelse var en vinnande faktor för att få de pengarna.

    Vi letar ständigt efter pengar för att kunna digitalisera fler tidningar. Det blir väldigt många ”nej” på varje ”ja”, men så är det. Vi tar också tacksamt emot tips på fonder, stiftelser, privatpersoner och annat som är villiga att hjälpa till och finansiera digitalisering av den svenska dagspressen.

    Under följande länk finns en lista på våra genomförda digitaliseringsprojekt och vilka som har finansierat dem.

    Jonas Ahlberg

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: Digitalisering av landsorten
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">