Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Feedback Forum Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Detta ämne innehåller 0 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  jonahl 1 år sedan.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #39 Svar

  jonahl
  Forumledare

  KB och Riksarkivet har erhållit en donation på 30 miljoner kronor från Arcadia, en forskningsstiftelse grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Ändamålet är att digitalisera hela KB:s bestånd av upphovsrättsfria dagstidningar.

  Arbetet kommer att löpa från den 7/9 2018 och fyra år framåt och slutmålet är att digitalisera samtliga svenska dagstidningar som finns i KB:s samlingar fram till och med utgivningsåret 1906.

  Tidningar äldre än 115 år är upphovrättsfria, vilket i år innebär tidningar utgivna fram till och med 1903. När projektet slutförs 2022 kommer det upphovsrättsfria materialet att sträcka sig fram till och med 1906.

  KB:s samling med upphovsrättsfria dagstidningar uppskattas till cirka 1 250 titlar: allt från stora sjudagarstidningar till tidningar som endast utkom med ett nummer för att sen försvinna, samt många varianter däremellan.

  För att uppnå ett optimalt digitaliseringsflöde så kommer tidningar med olika format att skannas parallellt. Samtidigt så kräver den stora mängden titlar att det digitaliseras minst 300 titlar för vart och ett av de fyra projektåren.

  Vi kommer således att för varje projektår blanda stora kända titlar med betydligt mer obskyra dito och även ha en spridning på de tidsepoker som digitaliseras.

  Angående den regionala spridningen så kommer vi inte att beta av tidningar alfabetiskt efter titel eller ort. Det blir i stället en blandning med dagstidningar från olika regioner och tidsåldrar inom det upphovsrättsfria spannet.

  Liksom samtliga digitaliseringsprojekt av dagstidningar från 2010 och framåt så är detta ett samarbete mellan KB och Riksarkivet/DIT.  fyra leveranser med dagstidningar har nu skickats upp till DIT för digitalisering. Det rör sig om 409 tidningstitlar och cirka 1 200 000 sidor.

  De digitaliserade tidningsnumren kommer sedan att levereras löpande till KB där de dagligen laddas upp i tjänsten Svenska dagstidningar. Den första titeln som går in i digitaliseringsflödet är Gävletidningen Norrlandsposten för perioden 1837-1906. Bortsett från den prioriterade titeln så kommer DIT att digitalisera levererade titlar i den ordningen som bäst passar in i deras digitaliseringsflöde.

  De första digitaliserade tidningsnumren gjordes tillgängliga i Svenska dagstidningar den 15/10 2018. Därefter kommer tjänsten under de kommande fyra åren att kontinuerligt fyllas på med nya upphovsrättsfria titlar.

  Gå in på sidorna nedan för att läsa mer om svenska historiska dagstidningar och om projektets framskridande

  Dagstidningar före 1900:

  http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/

  Dagstidningar efter 1900:

  http://tidning.kb.se/nld/nld/nlnav

  Lista på de dagstidningar som kommer att digitaliseras under det närmaste halvåret:

  Retro_titlar_leverans 1-4

  Vid frågor kring projektet kontakta projektledare Jonas Ahlberg ”jonas.ahlberg[at]kb.se

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
Svar till: Projekt: Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">