Projekt: Digitisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Feedback Forum Information Projekt: Digitisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #39
  jonahl
  Keymaster

  Uppdaterad 2023-06-13

  Detta är grundläggande information om tjänsten Svenska dagstidningar. Har du frågor och synpunkter eller vill rapportera en bugg? Skriv inga kommentarer i den här tråden! Vänligen använd istället trådarna under ”Forum” Buggar, Frågor och synpunkter, FAQ för anslutna organisationer – avtal och administration, FAQ för anslutna organisationer – teknik och anslutning

  KB och Riksarkivet har erhållit en donation på 45 miljoner kronor från Arcadia, en välgörenhetsfond grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Ändamålet är att digitisera hela KB:s bestånd av upphovsrättsfria dagstidningar fram till och med utgivningsåret 1906.

  Projektet startade den 1/9 2018 och blev färdigt den 9/5 2023, då det sista tidningsnumret (Post- och inrikes tidningar 1900-10-06) levererades till KB:s digitala arkiv. Nu är samtliga svenska dagstidningar i KB:s samlingar fram till och med utgivningsåret 1906 digitiserade och fritt tillgängliga i Svenska dagstidningar.

  KB:s samling med upphovsrättsfria dagstidningar t. o. m. utgivningsåret 1906, består av 1 443 titlar: allt från stora sjudagarstidningar till tidningar som endast utkom med ett nummer för att sen försvinna, samt flertalet varianter däremellan.

  Det finns vissa luckor i KB:s samling av historiska dagstidningar. En del titlar saknas helt och för andra saknas enskilda årgångar och/eller nummer. För att få samlingen så komplett som möjligt så har våra kollegor på Avdelningen för Samlingar på Lunds universitetsbibliotek generöst nog lånat ut material från drygt 40 olika tidningstitlar.

  Liksom samtliga digitiseringsprojekt av dagstidningar från 2010 och framåt så är detta ett samarbete mellan KB och Riksarkivet/Fränsta. 15 leveranser med dagstidningar har nu skickats upp till Fränsta för digitisering. Det rör sig om 1 443 tidningstitlar och 4 563 698 sidor.

  Digitiseringen har endast skett med pappersförlagor som skanningsoriginal.

  Gå in på sidorna nedan för att läsa mer om svenska historiska dagstidningar.

  Dagstidningar före 1900:

  http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/

  Dagstidningar efter 1900:

  http://tidning.kb.se/nld/nld/nlnav

  Lista på de dagstidningar som har digitiserats i projektet.

  Retro,titlar,leverans 1-15

  Vid frågor kring projektet kontakta projektledare Jonas Ahlberg ”jonas.ahlberg[at]kb.se

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Ämnet ”Projekt: Digitisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906” är stängt för nya svar.