Projekt: Digitisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Feedback Forum Information Projekt: Digitisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #39
  jonahl
  Keymaster

  Uppdaterad 2023-05-03

  Detta är grundläggande information om tjänsten Svenska dagstidningar. Har du frågor och synpunkter eller vill rapportera en bugg? Skriv inga kommentarer i den här tråden! Vänligen använd istället trådarna under ”Forum” Buggar, Frågor och synpunkter, FAQ för anslutna organisationer – avtal och administration, FAQ för anslutna organisationer – teknik och anslutning

  KB och Riksarkivet har erhållit en donation på 45 miljoner kronor från Arcadia, en välgörenhetsfond grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Ändamålet är att digitisera hela KB:s bestånd av upphovsrättsfria dagstidningar.

  Projektet startade den 1/9 2018 och blir färdigt den 31/8 2023. Då kommer samtliga svenska dagstidningar i KB:s samlingar fram till och med utgivningsåret 1906 att vara digitiserade och fritt tillgängliga i Svenska dagstidningar.

  KB:s samling med upphovsrättsfria dagstidningar består av 1 443 titlar: allt från stora sjudagarstidningar till tidningar som endast utkom med ett nummer för att sen försvinna, samt många varianter däremellan.

  För att uppnå ett optimalt digitiseringsflöde så kommer tidningar med olika format, utgivningsfrekvens och livslängd att skannas parallellt. Vi kommer således att för varje projektår blanda stora kända titlar med betydligt mer obskyra dito och även ha en spridning på de tidsepoker som digitiseras.

  Angående den regionala spridningen så kommer vi inte att beta av tidningar alfabetiskt efter titel eller ort. Det blir i stället en blandning med dagstidningar från olika regioner och tidsåldrar inom det upphovsrättsfria spannet.

  Det finns vissa luckor i KB:s samling av historiska dagstidningar. Vissa titlar saknas helt och för andra saknas enskilda årgångar. För att få samlingen så komplett som möjligt så har våra kollegor på Avdelningen för Samlingar på Lunds universitetsbibliotek generöst nog lånat ut material från drygt 40 olika tidningstitlar.

  Liksom samtliga digitaliseringsprojekt av dagstidningar från 2010 och framåt så är detta ett samarbete mellan KB och Riksarkivet/Fränsta. 15 leveranser med dagstidningar har nu skickats upp till Fränsta för digitisering. Det rör sig om 1 443 tidningstitlar och drygt 4 560 000 sidor.

  Allteftersom de digitiseras så levereras tidningsnumren till KB för att därefter automatiskt laddas upp i tjänsten Svenska dagstidningar.

  Gå in på sidorna nedan för att läsa mer om svenska historiska dagstidningar och om projektets framskridande

  Dagstidningar före 1900:

  http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/

  Dagstidningar efter 1900:

  http://tidning.kb.se/nld/nld/nlnav

  Lista på de dagstidningar som kommer att digitiseras i projektet. Endast några få årgångar kvar. Beräknas vara helt klart i juni 2023.
  Retro,titlar,leverans 1-15

  Vid frågor kring projektet kontakta projektledare Jonas Ahlberg ”jonas.ahlberg[at]kb.se

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Ämnet ”Projekt: Digitisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906” är stängt för nya svar.