Gör sidan oåtkomlig istället

Feedback Forum Frågor och synpunkter Gör sidan oåtkomlig istället

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13100 Svara
  Daniel
  Gäst

  Den här tjänsten är totalt misslyckad.

  Om man som besökare inte kan se någonting från någon dagstidning, förutom tidningar som är äldre än 115 år, så förstår jag inte varför denna hemsida är tillgänglig från internet överhuvudtaget?

  Att skapa konto är meningslöst. Det går inte att betala för att få tillgång till tidningarna pga upphovsrätten. Den fyller ingen funktion överhuvudtaget via internet. Stäng ned den och låt den ligga internt via era bibliotek istället, enbart på intranet.

  #13102 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  Tjänsten fyller en funktion via internet: allt material, även det upphovsrättsskyddade är sökbart, även om tidningssidan inte får visar på grund av upphovsrätten.

  Som inloggad kan man spara upphovsrättsskyddade tidningssidor som matchar sökfrågan och sedan läsa dem i fulltext i Kungliga bibliotekets lokaler, eller på något av de övriga bibliotek i landet som har det upphovsrättsskyddade materialet .

  Jonas Ahlberg

  #13117 Svara
  Peter
  Gäst

  Håller helt med Daniel.

  Denna sida är HELT värdelös så länge det är oläsligt hemifrån.

  #13256 Svara
  Mette B. Jensen, intendent, Skagens Kunstmuseer
  Gäst

  Hej. Jeg sidder som forsker på et museum i Danmark og vil meget gerne købe pdf’er eller kopier af nogle af jeres aviser, som jeg har brug for i min forskning. Aviserne er underlagt ophavsret – er det muligt mod betaling af købe scanninger eller kopier? Eller skal jeg befinde mig i Sverige, for at få adgang.

  På forhånd tak for svar.

  Bedste hilsner
  Mette

  #13258 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  Det går bra att købe kopier av upphovsrättsskyddade aviser via denna länk.

  Jonas Ahlberg

  • Det här svaret redigerades för 1 år, 8 månader sedan av jonahl.
  #13332 Svara
  Henke
  Gäst

  Jag håller INTE med ovanstående insändare att tjänsten är helt meningslös.

  Man kan ju genom sökningar se om sökorden överhuvudtaget får någon träff i någon tidning. Sedan kan man välja om man vill beställa artikelkopior eller resa till ett anslutet bibliotek för att läsa hela artiklarna. Men insändarna ovan kanske föredrar att inte få några ledtrådar alls, utan föredrar att resa flera mil till ett bibliotek på vinst och förlust?

  Visst hade det varit perfekt om man kunde läsa hela artiklarna hemifrån, om om man nu inte får det pga upphovsrätt, så är den nuvarande sökfunktionen bättre än inget alls. Jag har haft hjälp av den.

  Bra jobbat KB!

  #14001 Svara
  Patrik
  Gäst

  Om nu omikron-varianten av covid skulle tvinga fram restriktioner likt våren 2020, finns det en möjlighet att arkivet kan göras tillgängligt för alla igen?

  #14003 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  Förhoppningsvis blir det inte lika illa som våren 2020, men om så skulle bli så krävs två enade parter för att teckna ett avtal som medger ett nytt öppnande. Om detta kan komma att ske är inget som jag kan svara på i nuläget.

  Jonas Ahlberg

  #14094 Svara
  Patrik
  Gäst

  Nu med de nya restriktionerna som tillkommit kanske det vore en bra idé att försöka få till ett snabbt avtal för öppning av arkivet i en månad iaf för att lätta på trycket till biblioteken för dem som behöver åtkomst till dagstidningar

  #14095 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  Om ett avtal mellan parterna tecknas så kommer det garanterat att kommuniceras på kb.se och även på detta forum.
  Att förhandlingar skulle vara igång är inget som jag känner till, så jag har ingen ny information i ärendet.

  Jonas Ahlberg

  #14174 Svara
  Patrik
  Gäst

  Nu när ni ändrat öppettiderna för att begränsa smittspridningen av omikron som sprider sig som en löpeld hade det varit ett utmärkt tillfälle att hjälpa den på traven genom att snabbt få till ett avtal tillsammans med Bonus Copyright för att få tidningsarkivet öppet för alla.

  Det skulle underlätta mycket för alla stundenter vid universiteten och alla andra som behöver komma åt arkivet men inte vill ge sig ut

  #14181 Svara
  Patrik
  Gäst

  Och nu tre dagar efter jag skrev mitt förra inlägg rapporterades det högsta antalet smittade på en dag i Sverige sedan pandemin startade.

  Som sagt, nu är det verkligen läge att ta fram ett avtal som ger människor möjlighet att ta del av arkivet hemifrån.

  För nu är läget smittmässigt på samma nivå som för två år sedan.

  Ni säger ju själva på hemsidan att man enbart ska besöka er och övriga bibliotek i Sverige om man verkligen måste studera saker på plats.

  Som sagt, börja med att komma överens om ett avtal för en månad framåt, och förläng det sedan om smittläget inte gått ner.

  På så sätt skulle ni ta erat ansvar till att hålla nere smittspridningen

  #14185 Svara
  Patrik
  Gäst

  Och nu kommer nya restriktioner from onsdag.

  Smittan är nu på en historisk hög nivå i Sverige.

  Som sagt, ta kontakt med BCA och fixa ett avtal snabbt och öppna upp dagstidningsarkivet för alla att ta del av hemifrån.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
Svar till: Gör sidan oåtkomlig istället
Information om dig:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">