Upphovsrätt

Feedback Forum Frågor och synpunkter Upphovsrätt

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5999 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  KB följer upphovsrättslagstiftningen.
  Det upphovsrättsskyddade materialet kan läsas på KB och på drygt 30 andra bibliotek runt om i Sverige.

  Ett antal historiska dagstidningar från Hudiksvall kommer under den närmaste fyraårsperioden att digitaliseras inom ramen för projektet ”Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906.

  KB har ingen budget för retrospektiv tidningsdigitalisering.
  För digitalisering av Hudiksvallstidningar utgivna mellan 1907-2013 så är vi helt beroende av finansiering utifrån.
  Vi söker ständigt externa pengar och när sådana erhålles annonseras det på detta forum.

  Jonas Ahlberg

  • Det här svaret redigerades för 4 år, 11 månader sedan av jonahl.
  #5996 Svara
  Lars Eriksson
  Gäst

  Hur kan en tidning från 1906 ha någon som helst upphovsrätt kvar? Det är ju 113 år sedan.
  Varför finns det inte någon tidning utgiven i Hudiksvall på eran sida?

  #14285 Svara
  Tore Samuelsson
  Gäst

  Hej!
  Jag undrar om tidningsartiklar som är så gamla (före runt 1905?) att de kan läsas online överallt. Jag har gjort en bok där mycket av materialet hämtas från tidningar.kb.se. Jag behöver väl inte kontakta varje enskild dagstidning (i de fall tidningarna fortfarande existerar idag) för att de skall lämna sitt godkännande ? Om jag citerar direkt ur en tidningsartikel, behöver jag då ange namn på tidningen?
  Tack för hjälpen

  #14286 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  Upphovsrätten gäller i 70 år efter upphovsmannens död.

  I Svenska dagstidningar så kan man läsa tidningar som är äldre än 115 år.

  De allra flesta artiklar från den tiden är nu upphovsrättsfria, men det kan också finnas material som fortfarande är skyddat av upphovsrätt.

  KB kan inte svära på att alla artiklar som visas fritt i Svenska dagstidningar är upphovsrättsfria, så det åligger dig att själv ta reda på om artiklarna är fria eller ej.

  Jag hoppas att det förhåller sig så.

  Jonas Ahlberg

  #14359 Svara
  David
  Gäst

  Hej!

  Jag undrar om det pågår någon lobbying för att tillgängliggöra historiska tidningar för visning online.
  Är det någon som driver frågan kring förändringar?

  Under 2020 så var arkivet tillgängligt online, med vilket lagstöd skedde detta? Hur kan detta undantag nyttjas igen för att göra det enklare att forska och bedriva journalistik kring historiska artiklar?

  MVH David

  #14361 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  KB följer gällande lagstiftning, som säger att materialet är skyddat 70 år efter upphovsmannens död. Detta är inget som KB kan ändra, utan något som vi måste respektera och förhålla oss till.

  Ett avtal mellan KB och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access (BCA) medger dock tillgång till upphovsrättsskyddade tidningar för de biblioteken (universitets, högskola och folkbibliotek) som betalar en månatlig summa till BCA
  .
  I 7 veckor under våren 2020 var tjänsten Svenska dagstidningar helt öppen för alla. Detta på grund av ett s.k. nödavtal som KB tecknade med BCA. Detta avtal sades sedermera upp av BCA och något nytt liknande avtal har inte varit aktuellt.

  Jonas Ahlberg

  #14454 Svara
  Simon
  Gäst

  På Island finns ett liknande tidningsarkiv som är öppet till och med för de som inte bor på ön. Där verkar det funka finfint, så förstår inte varför det ska vara så kinkigt i Sverige!

  #15656 Svara
  Ingeborg
  Gäst

  Hej,

  Vi är en ideell förening som kartlagt och sammanställt information om de kvinnor som var aktiva i kampen om kvinnlig rösträtt. Detta arbete kommer att presenteras under en utställningshelg här på vår lokala bygdegård. Vi har hittat ett antal artiklar i ämnet som nämner dessa kvinnor, mellan åren 1903 fram till ca 1920. Får vi visa dessa artiklar på utställningen?
  Med vänlig hälsning, Ingeborg

  #15658 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  Upphovsrätten gäller i 70 år efter upphovsmannens död, så många av artiklarna mellan 1903 och 1920 är säkert upphovsrättsfria vid det här laget, men det kan också finnas material som fortfarande är skyddat av upphovsrätt.

  KB kan inte svära på att alla artiklar som visas fritt i Svenska dagstidningar är upphovsrättsfria, så det åligger de som vill använda materialet att själv ta reda på om artiklarna är fria eller ej.

  Mvh

  Jonas Ahlberg

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
Svar till: Upphovsrätt
Information om dig:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">