vad finns för tidningar (papper / digitalt) KglBibl?

Feedback Forum Frågor och synpunkter vad finns för tidningar (papper / digitalt) KglBibl?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14193 Svara
  Sven Måhlén
  Gäst

  Jag har påbörjat ett dokumentärprojekt tillsammans med en syssling som bor i USA. Projektet inbegriper en arbetar/bondefamilj vars moderna historia påbörjas i slutet av 1800-talet med utgångspunkt i Enköpings omnejd. Arbetsmaterialet är i startpunkten en 5 minuter smalfilm och stillbilder från ca 1930 och till 1933. Jag vill leta fram omvärldsinformation; bl.a. om den historiska utvecklingen före Tyskarnas angrepp på Polen och tiden fram till åtminstone våren 1934. Familjen läste lokala tidningar som fanns i Enköpingstrakten och de hade även tillgång till radio, kanske redan år 1932. Det finns referenser till världsnyheter i brev som skrivits mellan dessa familjemedlemmar men bara mycket sparsamt. Det vore intressant att fylla på vår dokumentation med material från olika faktiska nyhetstexter. Jag skulle vilja hitta tidningsrapporter om storpolitiken i Europa och världen men även rubriker och texter som rörde Sverige och förstås Uppsala, Enköping, Stockholm, Mälardalen. Skomakare med bisysslor och hemmafru som skötte mycket liten gård och ko och höns. Någon i barnaskaran blev tidigt förmögen på hårt eget arbete, en annan studerade flitigt på folkskola och fritid och gjorde långsamt men säkert karriär och startade till slut ett eget företag, andra syskon blev lärare eller andra duktiga offentligt anställda goda medborgare. Någon blev livslångt trogen tjänsteman på ett privat stor företag. Barnbarn blev välutbildade och fick mycket utmanande och stimulerande jobb. Vilka dagstidningar cirkulerade i Enköpingstrakten som kan finnas digitaliserade eller rent av på mikrofilm eller i pappersform? Hur får jag åtkomst?

  #14194 Svara
  jonahl
  Keymaster

  Hej.

  Bland det upphovsfria materialet finns flertalet digitaliserade tidningar från Enköping med omnejd i KB:s tjänst Svenska dagstidningar. Använd Sverigekartan under funktionen ”fler filter” för att se vilka det är.

  Alla upphovsrättsfria tidningar kan läsas hemifrån, medan de upphovsrättsskyddade tidningarna endast kan läsas i KB:s lokaler i Humlegården i Stockholm eller på följande bibliotek i Sverige.

  Jonas Ahlberg

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
Svar till: vad finns för tidningar (papper / digitalt) KglBibl?
Information om dig:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">