Succén med att öppna arkivet i våras- blir det repris nu mad nya covidregler?

Feedback Forum Frågor och synpunkter Succén med att öppna arkivet i våras- blir det repris nu mad nya covidregler?

Detta ämne innehåller 58 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  jonahl 6 månader sedan.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 59 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10235 Svar

  Carolina Ström

  Studerar historia och behöver tillgång till tidningsarkivet. Kan inte åka in personligen pga att jag är smittkänslig. Nu skärps covidreglern och vi ska inte åka kommunalt eller samlas i onödan.
  Ni såg vilket sug det var efter er tidningsarkivtjänst i våras. Öppnandet gjorde att folk i hela Sverige fick tillgång till allt!
  Hur tänker ni göra nu?
  Snälla, öppna arkivet för alla!
  Kunskap ska inte bero på var man bor!
  Carolina Ström

  #10236 Svar

  jonahl
  Forumledare

  Hej.

  Vårens öppnande av Svenska dagstidningar var frukten av ett tillfälligt avtal mellan KB och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access (BCA).

  Förändringen av coronaläget har nu gått väldigt fort och just nu diskuterar vi hur vi ska göra. Det är en rad frågor som måste vara lösta för att tjänsten skulle kunna öppnas på liknande sätt.

  Förhoppningsvis kan vi återkomma med tydligare svar mot slutet av veckan.

  Jonas Ahlberg

  • Det här svaret redigerades 10 månader, 4 veckor sedan av  jonahl.
  #10239 Svar

  Patrik

  Med tanle på att smittspridningen ökar lavinartat runtom i vårat land borde det för samtliga parter ligga stort intresse i att kunna få till ett öppnande av arkivet igen så att de som behöver ta hjälp av det för sina studier eller vad det nu är ska kunna göra det utan att behöva riskera sin hälsa för att ta sig in till antingen Humlegården eller något av de lokala biblioteken ute i landet.

  Jag håller tummarna för att arkivet öppnas igen så fort som möjligt!

  #10273 Svar

  Jens

  Håller tummarna här med!

  #10280 Svar

  jonahl
  Forumledare
  #10281 Svar

  Peter

  Bedrövligt.

  Men som alltid när KB är inblandat ska ALLT vara krångligt. Hellre låta folk bli sjuka och riskera att dö genom att tvingas åka till Humlegården för att få tillgång till materialet än att öppna upp så folk kan sitta hemma och vara friska och forska och läsa den samling som vi alla byggt upp med våra skattepengar.

  För att inte prata om att KB:s personal riskerar att bli sjuka också. Men det får väl facket ta upp senare när alla hamnat på sjukhus och inte kan arbeta så KB får stänga hela huset p.g.a. personalbrist.

  Hoppas att kulturdepartementet (eller vem det nu är som bidrar med våra skattepengar till KB:s samling) slutar upp med att ge några bidrag till KB då vi som betalat ändå inte får sakerna lättillgängliga.

  Tack för ordet.

  #10287 Svar

  Patrik

  Jag tycker det är ett väldigt märkligt resonemang, det var inga som helst problem med plattformen i våras att ha arkivet öppet i två månader men nu går det inte, menar ni på KB att era servrar blivit urdåliga på bara 6 månader?

  Väldigt märkligt kan jag tycka, men följdfrågan är då, tar ni på er fullt ansvar för de individer som blir smittade när de åker in till de olika ställerna för att få tag i denna information från gamla tidningar?

  Det känns ju inte direkt som att hälsa prioriteras här vare sig från er eller Bonus Copyright Access, för hade det verkligen varit prioriterat hade ni till varje medel sett till att få arkivet öppnat.

  Ni är villiga att göra allt för att göra audiovisuella medier tillgängliga på distans (vilket är mer krångligare pga alla rättigheter) men inte tidningar.

  Jag får inte ihop den ekvationen. Jag är väldigt besviken på att ni inte är redo att anstränga er för att hitta lösningar, Visa för en gångs skull att hälsa är viktigare än pengar.

  #10294 Svar

  Jens

  Det här var mycket deprimerande. Om rättighetsinnehavarna sagt ja är det väl bara att köra? Servrarna var hårt belastade i början och i slutet förra gången, men mellan dess fungerade det ju hur bra som helst! Tänk om!

  #10297 Svar

  Carl

  There have been 4600 new cases of Corona and 20 new dead for the same reason on the day of this sad and strange announcement by KB. Now with implausible arguments KB invite researchers to travel to Stockholm, with all the associated risks, and to sit for hours in a closed room underground. I guess in KB’s logic this make perfectly sense. Unfortunately it does not make any sense. Until yesterday, KB pointed the finger against Bonus and suddenly today the problem is the servers… really? Congratulations for the prize, KB, unfortunately the researchers do not benefit from it as they would from the opening of the digital collection of newspapers to distance access.

  #10299 Svar

  Patrik

  Som sagt, ni tappar OERHÖRT mycket respekt och trovärdighet i nuläget, ännu mer eftersom rättighetsinnehavarna har gett grönt ljus, då är min enkla fråga, vad är problemet?

  Era servrar kan inte ha blivit dåliga på bara ett halvår. de funkade utmärkt i april-maj.

  Bara svälj stoltheten och öppna upp tidningsarkivet är mitt råd

  #10331 Svar

  Kaj

  Biblioteken är stängda i många städer nu bland annat där jag bor. Det finns ingen möjlighet att ta del av Svenska Dagstidningar. Verkligen tråkigt besked att ni inte vill göra arkivet tillgängligt för allmänheten i dessa dystra tider.

  #10342 Svar

  Patrik

  Precis som Kaj säger, i mer än hälften av vårat lands regioner uppmanas folk att INTE besöka allmänna platser såsom bibliotek, simhall, gym med mera.

  Det är läge att faktiskt krypa till korset och få igenom att kunna öppna arkivet igen. Det är ingen härinne som sagt något om att det ska vara öppet permanent, jag tycker det ska vara öppet tills kurvan planat ut och smittspridningen gått ner ordentligt så att alla lokala restriktioner hävs

  #10354 Svar

  Patrik

  Nya restriktioner tillkommer för varje dag runtom i landet, bibliotek och allmänna platser i övrigt stänger igen. Det är läge att faktiskt svälja stoltheten och öppna upp tidningsarkivet nu fram till årsskiftet iaf

  #10364 Svar

  Kuluwita

  Något nytt? Tycker som övriga här att det borde vara givet för att det öppnas upp igen?

  #10367 Svar

  jonahl
  Forumledare

  Hej.

  Nej, inget nytt, annat än ett uttalande i frågan från KB:s chef.

  Se: https://www.rotter.se/senaste-nytt/3407-inget-nytt-oppnande-av-svenska-dagstidningar-i-host

  Jonas Ahlberg

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 59 totalt)
Svar till: Succén med att öppna arkivet i våras- blir det repris nu mad nya covidregler?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">